петък, 29 юли 2011 г.

Посоката има значениеНиколай Паунов

Отнемането на лиценза на „Лукойл“ предполага две основни линии на размисъл: Или държавата е решила да прилага Закона стриктно, независимо дали потърпевшите са спонсори на кампании, или съответните спонсори са решили, че вече няма да си плащат. Ние, като уповаващи се на демокрацията и правовия ред, ще повярваме в първата хипотеза. Пък ако щете ни наречете наивници. Оттук нататък по-важното, както обикновено в живота, са не причините, а последиците. Ако се стигне до криза с горивата, значи правителството е неспособно да се справи с елементарни кризисни ситуации, дори когато те са „провокирани“ от него и съответно предизвестени и елементарни за анализ и прогнозиране. Не ми се мисли при истинска криза или бедствие какво би се случило! Да пази Господ!

Ако пък криза с горивата не настъпи, а напротив – цените паднат (както прогнозира един министър), тогава вероятно сме изправени пред още по-сериозен проблем. Имаме монополист, който изкуствено е завишавал цените на горивото, а следователно и на всички останали стоки. И то в продължение на десетилетия. Така че, вместо да се ползваме от най-изгодни и конкурентни цени, като потребители, купуващи продукти на рафинерия в България, ние сме били дойна крава на българо-руската МГИМО-вска дружба (сефте!). Че даже и корпоративен данък не са плащали, защото (да ги ожалиш) са работили на загуба. От това по-голям удар върху разбирането за свободата пред частната инициатива и по-голямо ведро в мелницата на Атака и тем подобни – здраве му кажи!

Така че въпросът е не кой е по-ербап – ББ, Дянков, Танов или Вальо Петрола например, а докога ще се позволява законен грабеж на потребителите от страна на монополистите. Това е много по-съществено от игричките с трактори и всякаква друга селскостопанска техника, които освен да помпат нечии ПР на разменни начала, не дават реална проекция върху обществото. След скорошните изпълнения на един от мобилните оператори, който 5 години беше оставен като пълен монополист на пазара, след топлофикационните еквилибристики за изравняване на сметките по формули, които незнайно как винаги показват, че имаме да доплащаме, бензиновата сага може да е капката, която да подпали общественото недоволство. Защото, колкото и да е невероятно, и на овцете идва момент, в който им писва. Така че, не само размерът (на цените), но и посоката има значение.

Снимка: dobre.be

Няма коментари:

Публикуване на коментар