петък, 19 ноември 2010 г.

НЕСЕБЪР(КАМЕ)


Николай Паунов


В зората на демокрацията единствените, които търгуваха с нещо по улиците на Стария Несебър, бяха 5-6 художници (с академично образование), зачислени към Археологическия музей в града. С други думи, хем те придаваха някакъв артистичен облик на градчето, хем Музеят се подпомагаше от скромните им такси. Постепенно предприемчивите им домакини решиха, че освен от стаичките под наем, може да се припечелва кое с търговийка, кое с туйцък-онуйцък. И разрешителните, барабар с художниците, минаха от Несебърския музей към дирекция „Пазари” в Общината. Така тихомълком, без пазарлъци. Покрай картините се появиха антиквариати, сувенири, парфюмчета, сапунчета, баби Яги (смеещи се) и други ценни за туриста придобивки. Хилядолетният град започна все повече да прилича на ориенталските си побратими на оттатък Южната ни граница…
Новото хилядолетие пък се превърна в „Златния век” за несебърлии. Бумът на строежи по Черноморието, препирането на парици с хотели между 1-10 линия направи терените златни, а всякакъв вид разрешителни – безценни. С други думи – стана изключително важно кой ще владее Общината. Както е казал класикът: „ да ти кажа чистичката: има и за тебе, има и за мене. Народната да е жива”. Пък народната жива – на избирателите се позволи да си пристрояват както си преценят, да отдават стените си под наем на търговците, да поразширят без план легловата база. Важното бе да не се губят избиратели. А пък общината си имаше свой бизнес – нито тя пречеше на хората, нито те на нея. Е, от време на време ставаше по някой сакътлък, позастрелваха някой общинар, но икономическия растеж не се повлияваше, а туристическият поток не намаляваше…
Мина обаче „декадата на несебърското включване” и се оказа, че хилядолетният град е превърнат в такова бунище, че не ЮНЕСКО, ами и депортираните от Франция роми не биха си направили катуна там. Е, инерцията все още ще поддържа наплива, но това, което не намалее количествено, няма как да не се повлияе качествено. Драйфащите недорасли пияни британчета скоро ще бъдат най-престижните посетители. И логично ще си купуват водка, а не картини. За повечето от несебърлии ЮНЕСКО е като за контрабандист Европейският съюз – зло. Те нямат друго отношение към града си, освен финансово, в абсолютна стойност. Нямат грижа и за опазването му. Лятото си разхождат кучетата за дефекиране по уникалните каменисти плажове, децата им играят футбол в руините на Старата Митрополия… Нормално е да искат да бъдат извадени от ЮНЕСКО – те никога не са се чувствали като горди стопани на световно културно-историческо наследство – просто едни сезонни късметлии с геометрично нарастваща лакомия за повече и повече пари… Но хората са си такива, не можем да ги виним или да им се сърдим. А и сега си понасят последствията. Други са тука въпросите:
Кой ще потърси сметка за годините бездействие на институциите, довели до това, че нито Несебър е съхранен, нито хората са удовлетворени?
Кога ще стане публична информация какви средства са отпускани от ЮНЕСКО и как са били изразходвани през годините?
Каква е стратегията на държавата ни за съхранение на културно-историческото наследство и за следващите поколения (т.е. поне след мандата)?
И още много други питанки, които най-вероятно ще си останат риторични. Но докато тази ситуация продължава, да не се чудим, че българите предпочитат да почиват в Турция или Гърция, а елитните чуждестранни туристи по родното Черноморие се интересуват не от история и изкуство, а от гащи, пръстенчета, евтина пиячка и евтини жени…

7 коментара:

 1. Ще си позволя да цитирам една статия, която е моя отговор на случващото се. И ако група алчни НЕкореняци са решили да унизяват вековния град, то не трябва да се забравя, че голяма част от несебърлий подкрепят акцията. А ето я и нея:
  Wellcome to bitpazar Nessebar!
  Градът на парфюмите-ментета, пиратските DVD-та и магазина на Келвин Клайн.“Добре дошли в битбазар “Несебър”. Тук можете да намерите всичко за всеки, на изгодни цени - “Ролекс” за 12 лева, дамските блузи “Версаче” - само за 6, и ленените панталони за господата от “Долче и Габана” - само за 10.50 лева.
  О, не обръщайте внимание на тези камъни, това са просто стари църкви. Обърнете внимание на изгодните предложения във филмовия ни сектор. “Карибски Пирати” 3 все още се върти по кината в цялата страна, но това е без значение за морските пирати от Несебър. От тях всеки може да си закупи DVD с последните приключения на капитан Джак Спароу само за 15 лева. И това не е всичко! Ако закупите 5 DVD-та от морските ни предложения, ще можете да вземете 1 филм безплатно…” Може би така ще звучи в най-скоро време екскурзоводът, който ще показва на чужденците забележителностите на Несебър.Старата част на града отдавна е изместила от челното място меката на “ментетата” - софийския базар Илиянци. В Стария град можете да намерите всичко - дрехи, обувки, чанти, бижута, с марката “D&G” за десетина лева. А ако искате часовник “Тисо”, “Ролекс” или “Омега” - трябва да се бръкнете между 10 и 25 лева.“Идеята за далаверата” струи от всяко магазинче, от всяка сергия или циганка, помъкнала торби с гащи за 3 лева по улиците на Несебър. В старата част, където е известно, че има около 42 църкви, но няма място, което да не е “запълнено” от предприемчиви търговци.Кичът започва още от входа на Стария град, а от всички страни се чуват “изгодни предложения”. “Заповядайте в нашия tatoo център”, подава на минувачите рекламна листовка младо момче. Той посочва табелата на “Центъра за татуировки”, закачена на къща от времето на българското Възраждане. “Дървените къщи, строени в края на ХVІІІ и началото на ХІХ в. са най-многобройните и най-добре запазените паметници”, пише в сайта на стария Несебър. Изглежда, че авторите му отдавна не са се разхождали в тази част на града.

  ОтговорИзтриване
 2. Разбира се, всяко обобщение крие рискове. Вероятно много несебърци не се примиряват с това, в което е превърнат Стария град. Но именно местните хора трябва да са най-големите пазители на това световно културно-историческо наследство, а не да гледат на него като на брашнян чувал...

  ОтговорИзтриване
 3. Заложете на хорската простотия, няма да сбъркате! Народа винаги е бил и винаги ще бъде.....прост!

  ОтговорИзтриване
 4. Така е!
  Но така си беше и преди! И при Абрашев си беше така. И при Чилова си беше така. И скоро няма да се промени.
  Хората са виновни, но само частично. Нормално е те да си мислят за бита, а не за ЮНЕСКО. За да мислят за тази организация, държавата трябва да им е създала стимули,а не система от наказания. Така е и в Стария Пловдив. Цяло наказание е да си се родил там. Държавата те дамгосва и за теб няма развитие. Обречен си да живееш така, както е живял пра дядо ти. Но държавата само иска така да живееш, а не плаща нищо.
  Сложен и преплетен проблем, който ГЕРБ се опитва да реши както си знае-силово, полицейски, тъпо и грубо.

  ОтговорИзтриване
 5. Bate Haro kaзa:
  За жалост ,повечето от самите граждани на тоз стар прекрасен град Несебър, желаят да живеят в друго врме-не им требва ни ЮНЕСКО ни ЕС,ни па ООНе-о не...Дай им само да печелат от пияните британски свине(с извинение) и ако може къщите да си запалат,та палати железобетонни да надградат-белким некой лев отгоре докачат...
  Комедия гротескна от безумни грешки би се очертала,ако не беше,обаче тъй жалка и трагична!Щот гръб наш сичкото се случва и комай спомен само Стар Несебър ще остане за бъдни поколения(дано са грешни тез мои съмнения)-спомен от богато културно,минало величие,заради местното лакомо безразличие,причинено съвсем не от безпаричие,а от страст коварна и библейска,позната до болка и житейска-АЛЧНОСТ!

  ОтговорИзтриване
 6. Стига с тези култури и други простотии, искаме да живеем добре в Несебър. Колата, къщата... какво като сме запалили стената, просто някакви камъни, които заемат място където може да има търговски обекти и да се печели. Да се бутне стената!

  ОтговорИзтриване
 7. Кой е шефа на ЮНЕСКО? Не беше ли българката Ирина Бокова? Я да се бръкне в джоба по-дълбоко и да плати на хората за подръжката на старите къщи, а де не се преви на "ни чул ни видял". Безплатен обед няма и няма ЮНЕСКУ без пери.

  ОтговорИзтриване