вторник, 13 юли 2010 г.

Преходът свърши! Криза е! Време е за развитие!


"Развитие ще има, когато политическите партии са обединение на общности на ценностно ниво"

Автор - Петър Якимов

Разпадът на политическите сили на Прехода и най-вече на така наречените реформаторски партии в България изправя обществото пред предизвикателството за цялостно преструктуриране на политическото пространство, отвъд основните теми на годините след 1990. Оформилата се като следствие от промените олигархия се опитва по всевъзможен начин да задържи общественото си положение, което е постигнала през последните 20 години, чрез всевъзможни политически лидерски партии, подкрепени финансово и логистично от различни кланове на бившите комунистически служби.

Поколението политици на Прехода в България прави всичко възможно да оцелее и да остане в политиката. Те са готови да рискуват всичко, дори и собствената си представителност, парламентаризма и държавността. Интересът им е ниска избирателна активност, като по този начин се надяват чрез твърдите ядра и купуването на гласове да бъдат отново преизбрани. Това означава, че този политически елит е извън реалността, в която се намира България – членството й в Европейския съюз.

Сегашният политически елит, роден основно между 1945 и 1970 и възпитаван във високите идеали на социалистическия морал, не желае и най-важното, не може да произведе алтернатива и по-добра политика. Няма никакво значение дали се провъзгласяват за леви, десни или центристи. Кризата е в откровената некомпетентност и нежелание за спазване дори и на елементарен политически морал. Тази криза излиза извън рамките на обикновена политическа криза, тя е криза на ценности и идеи и се превръща в хронична, като с това се обрича българското общество на обикновено оцеляване и липса на всякакъв просперитет.

Доказателство за това е, че всички правителства, управлявали досега, не променят лениновия принцип за управление на държавата чрез укази. Факт е невъзможността на представителите на „десните” партии да формулира ясен и алтернативен управленски проект и залитането им в лява и популистка реторика. Факт е, че и в момента държавата продължава да се управлява не чрез законите /добри или лоши няма никакво значение/, приети от Народното събрание, а чрез всевъзможни правилници и наредби често противоречащи на самите закони. Факт е също така, че тези правилници и наредби се пишат и приемат от никому неизвестни и неизбрани от никого, чиновници. Тази генерация от политици са неспособни не само да създадат, но дори и да препишат добри практики от утвърдени демокрации.

Какво представлява българското общество в момента:

Активните граждани на България са отблъснати да участват под каквато и да е форма в политическия живот.
Решенията се взимат от активни групи, които в по-голямата си част са маргинални или икономически неактивни - масово гласуват икономически неактивните пенсионери, маргинални групи на местните пияници, хората живеещи на социални помощи, безработните, неграмотните или пък ромите.
Активните икономически хора на млада и средна възраст, в миналото основно ядро на промяната, не желаят да имат нищо общо с политиката.
Липсва политическа алтернатива на олигархията с комунистически корени, управляваща България.

Какво е решението?
Икономически активните хора да осъзнаят своя общ интерес и се завърнат в политиката, като с това действие създадат предпоставки за появата на политически формации, обединени на база ценности.

Как да се постигне това?
Чрез изграждане на общности от икономически активни граждани, основно родени след 1970 г. на базата на определени фундаментални ценности, споделяни осъзнато или неосъзнато. Тези общности би следвало да бъдат авангард на поколението, можещо да промени България. Общностите би следвало да бъде идеен генератор и пропагандатор на десни, леви или либерални по своята същност ценности.

Със сигурност може да се твърди, че реална промяна в България няма и не може да има, докато икономически активните хора не осъзнаят своя общ интерес, че за да има развитие, те трябва да са представени политически. Със своето завръщане в политиката ще се създадат предпоставки за появата на изпълнени със смисъл политически формации – леви, десни, центристки, националистически, либерални и социалдемократически.

За да се стигне до нормализация на политическия процес обаче, на българското общество предстои да премине своя Рубикон – еволюционното отпадане и слизане от политическата сцена на поколението на 20-годишния Преход.

5 коментара:

 1. Бате Харо Критикаро каза:
  В общи линии точно си определил з акво ид ереч.
  с тебе сме си говорили многократно по тези въпроси,но з ажалост квото си обсъждахме като проблеми през 1997-1999 и сега са почти идентични.
  Къв е извода:
  Аман от "компетентни" ,"подготвени" ,"наши" ,"заслужили" ,"опитни" политици в десницата(генезисът им е на 95 % червен,та даже розов или виолетов)
  аман от пишман "бизнесмени" -бивши активни комсомолци и млади комуняги,дето станаха модерни капиталисти скуфарчетата и парите и връзките на мама и тате(комуняги и милиционери)
  Време е хората,които сами изкарваме парите си(въпреки номенклатурата,комунягите,милиционерите и мутрите) и дето сме понатрупали позитивен(и горчив) опит да се събираме по-често и да вземаме в свои ръце проблемите и да вървиме напред(аз го права в моята област,но искам да сме много и заедно да случваме резлния живот).
  За щастие процесите в десно и в обществото станаха необратими и рано или късмно ще се работи и декства по реалните капиталистически,пазарни условия....Но колкото по-късно-толко "по-мръсно" за всинца ни

  ОтговорИзтриване
 2. Криза е,но и много по-големи кризи сме виждали-помните ли лукановата зима и купоните за хляб,сирене?
  А жан-виденовата криза-как изгоинихме от Парламента с камъни комунистите?!
  После 3ната коалиция ни разказа играта наново...И все тая май -кучетата лаят,керванът си върви.
  Няма скоро да се отървеме от новите капиталисти-бивши ченгета и млади комунисти,нито от "наще хора".
  В ГЕРБ е пълно с такива елементи!
  Крайно време е да сме по-активни граждани и с личен пример да доказваме и показваме как се работи.Но в Бг има много вождове и почти никакви индианци

  ОтговорИзтриване
 3. Ако тезата е, че просто трябват млади хора в политиката - само погледни сайта на парламента и виж колко са младите там - по мое мнение прекалено много. Не е възможно например в комисията по транспорт информационни технологи ии съобщения (ще кажете най-логичната) да има две момичета 82-ри набор и още двама души 78-ми набор. И ако е нормално поне 25 души от групата на ГЕРБ да са родени след 1970, то не е съвсем нормално да имаме поне 5-6 депутати само от тази група родени след 1980, включително 1984г.
  Защото това не са млади и перспективни кадри, а хора събирани от кол и въже.

  ОтговорИзтриване
 4. Петър Якимов15 юли 2010 г., 11:58 ч.

  Мисля, че не съм достатъчно ясно развил тезата си. Изобщо не става дума, просто да има млади хора в политиката - винаги ги е имало. Първо самият аз съм на 37 години, което не ме причислява към младите хора. Второ - основната ми теза е, че поколението родено между 1945 и 1970, което проведе реформите и ни управлява и в момента няма потенциала и капацитета да провежда по-добра политика от тази, която наблюдаваме вече 20 години. Трето идеята, която се опитвам да развия е, че само завръщането в политиката на "икономически активни граждани", т.е. тези които се опитват със собствените си знания и умения и без подкрепата на ДС,МВР или мафиотските структури да изграждат живота си, могат да променят нещата. Тези хора аз лично ги разпознавам основно в родените след 1970 г., т.е. следващото поколение. Нека не бъда разбран погрешно - това не означава, че няма такива хора и от предишното поколение, но въпросът е дали те имат възможностите да реализират потенциала си, защото за съжаление са порастнали в една среда, която не е предполагала Човекът да има правото да взима самостоятелни решения, т.е за съжаление предишното поколение в голямата си част се страхува да взима самостоятелни решения и да носи отговорност за тях - оттам следва и невъзможността им да генерират алтернативи.

  ОтговорИзтриване
 5. И съм съгласен и не съм. Защото личното ми мнение е, че в политиката трябва да има и богати хора, защото тя така или иначе е защита на интереси, включително и лобистки(колкото и мръстна да е тази дума напоследък. В този смисъл предпочитъм да има възможно най-голяма прозрачност на капиталите на интересите на политиците (без да се заблуждавам, че това е нпълно възможно), отколкото политиците да са само "дребни тарикати". И тъй като родените след 1970 в общия случай са живели прекалено малко за да станали доста богати.... От друга страна точно това е поколението, което има шанса да е и да бъде средна класа заради знанията и уменията си, така че известен смисъл съм съгласен с теб...

  ОтговорИзтриване