петък, 16 април 2010 г.

Размислите на един интернет воайор


Гостува ни Цецо Колев – търговец на автомобили

Здравейте всички! Поогледах се, поуслушах се пък си казах: Я чакай и аз да драсна нещо в този блог. Та нали сега са модерни електронните писания. Стигат до повече хора, докосват се до вътрешните им стълкновения директно - така да се каже, само няколко щраквания на мишката (не оная мишка, а тая с електронното сърце) и готовоо!
Та хващаш значи „мишока” и посредством едни дяволийки, наречени търсачки и разни други програмки, започваш да сърфираш из интернет пространството. Опааа! Забелязахте ли какви модерни думи само: СЪРФИРАШ, ИНТЕРНЕТ ПРОСТРАНСТВО, ПРОГРАМИ. А има още: КОМПЮТЬР, ЧИП, МОБИЛЕН; или пък: ХАКНЕШ, КЛИКНЕШ и мно-о-о-го други такива интересни чуждици, които сме свикнали да употребяваме всеки ден и вече не ни правят впечатление.
Дааа! Та тъй значи. Ще си кажете: Тоя май живее с поне двайсет години назад?! Щом за него това е модерно?! Ама ще ме извините, такова ми е поколението. На него се падна май да проследи целия този така наречен „преход”, дето се вика: бяхме пионерчета, пък не станахме комсомолци!
Е, аз ще си взема забележка и ще се върна отново към „мишока”. Та както си местите, галите, мърдате, потърквате, побутвате, поплясквате, потупвате и т.н., не какво да е друго нещо, а „мишката”, отнесли се в кибер пространството в отваряне на разни прозорци, прозорчета, врати, долапи, икони и всевъзможни сайтове, дали сте се замисляли как все повече и повече, по някакъв необясним начин сте станали зависими от някаква интернационална „СХЕМА”. Да с големи букви, защото ТЯ наистина е голяма, ама много ГОЛЯМА. И за да разберете за какво точно говоря ще се обоснова. И така значи, стигнахме до схемата. Първо искам да уточня, че не казвам за ,,СХЕМАТА”, че е непременно лошо нещо. Но пък за сметка на това казвам, че е глобално нещо! Не казвам за НЕЯ , че е хубаво нещо, защото смятам, че е подлъгващо демократична! И за да изясним и я легитимираме, не само като я наричаме „нещо”, ще ви кажа за какво, аджаба, става въпрос. В момента, в който включите компютъра и влезете в интернет, вие вече сте в играта-а. И тук ще отворя една скоба, за да кажа: не че досега не сте били постоянно он-лайн, все пак имате мобилни телефони, а някой (като мен например до скоро) и по два три броя, дебитни и кредитни карти, а от скоро и паспорти с метрични данни, за по-кратко джаджи с чипове, но за това по-късно в писанието. Влизате си значи в някакви сайтчета, ровите си из някакви форумчета, сваляте си торентчета, чатите си с приятелчета и по някое време си викате: я да видя какво став във Facebook, МySpace или няма значение коя друга социална мрежа, така де, да видите какво правят приятелите. Я, Пешо е ходил на риба, глей к`ъв сом е хванал! Охо-о, Петя е била в Египет. Много яки снимки!!! Жоро и Вили имат щерка. Много е готина и сладка!
Е, някой ще попита та какво лошо и толкова странно има в това! И аз ще отвърна: ами-и-и ... нищо, само дето като пишете и публикувате снимки с приятели или с децата си, нали се сещате, че и някои, не чак толкова добронамерени, люде също виждат и четат публикуваното от вас! Да, ама нали мога да ги блокирам, ще кажете. Да, ама колко от вас го правят? И кои точно са те – знаете ли? Може би „непознати” или ДАНС! ЦРУ! КГБ! МИ -6, ако щеш! ...Добре-е...! Въпреки че за последните съкращения едва ли има блокировки. Все пак тия сайтове са си техни (извинявам се, според мен). А познатите доколко ги познавате? Става въпрос за това, че когато човек е в интернет се отпуска, става по-доверчив, пише по-освободено, комуникира дори с напълно непознати все едно са приатели от сто години. Има дори неща които приятели, когато са заедно, не си ги казват в очите, а като са в чата, все затова се говори. Незнам, може би, защото не си виждат израженията, мимиките, жестовете, пък и винаги, ако се обърка нещо, може да мине за шега, НАЛИ!!!
По дяволите, мамка му!!! Днес си пазаруваме, пишем си, обсъждаме, сваляме се, женим се, живеем чрез мрежата, дефакто ние сме част от нея. Днес ни сложиха чипове и в паспортите, а след някоя друга година ще ни сложат и в главите. Претекста е, разбира се, че така ще ние по-мобилно и удобно и то ще си дойде естествено като чиповете в паспортите! Или днес се разхождаме с антени на колите и телефоните си, а утре с антени забити в задниците, ами да, за по-добър обхват.
Какво да правим!? Светът се развива, т.е. технологиите. Та нали към това се стремим! И не мисля, че някой в края на краищата е виновен за нещо. Нали знаете старите български поговорки: „Кой каквото прави на себе си го прави!” или „Каквото си го направиш сам и Господ не може да ти го направи!. Става въпрос за това, че в стремежа си да се развиваме и да сме в крак с модата и с техниката, се вкарваме сами в оная СХЕМА за която по-нагоре стана въпрос. Да приятели, това е схемата на глобализацията, на там вървим!!!
За сега чао и на който му е било интересно ще има продължение, а за другите: е съжалявам, че загубиха пет минути от „свободния”си живот за да прочетат това!
P.S. – И не забравяйте за антенките!!! Шегичка!!!

5 коментара:

 1. много е хубаво. Истинско

  ОтговорИзтриване
 2. В отговор като допълнение:
  Ние се возехме на коли без предпазни колани и без въздушни възглавници.Креватчетата ни бяха оцветени в ярки бои с голямо съдържание на олово.На шишенцата с лекарства нямаше секретни капачета,вратите често не се заключваха,а шкафовете в къщи не се заключваха никога.Пиехме вода от улични чешмички,а не от пластмасови бутилки.На никого дори не би му хрумнало да кара колело с каска.Ужас,нали!С часове си правехме самоделни колички от дъски и лагери, намерени на някое бунище,и едва когато вече летяхме по нанадолнището си спомняхме,че сме забравили да им сложим спирачки.Сутрин излизахме от къщи, играехме по цял ден и се прибирахме, когато запалваха уличното осветление–там където го имаше.И през цялото това време никой не можеше да разбере къде сме.Нямаше мобилни телефони,представяте ли си!Няколко човека ядяхме един сладолед и пиехме лимонада от една и съща бутилка-и никой не умря.Нямахме компютри,3D игри,компактдискове,GSM-и,160 канала кабелна телевизия,интернет и на тълпи ходехме на кино,защото нямаше дори видео!Затова пък имахме приятели.Ако някой ни трябваше,отивахме у тях и се виждахме с него.Просто така,без предварително обаждане!Измисляхме сами игрите си,крадяхме череши и ги ядяхме с костилките–и на никой костилките не му прорастваха в корема.През междучасията се пръскахме с вода от многократни спринцовки и бутилки от Веро. Порязвахме се,ходехме в синини и натъртвания или си чупехме кокалите–но никой никого не съдеше.Представата,че можеш да се откупиш от ченгетата или да се скатаеш от казармата практически не съществуваше. Продължение..

  ОтговорИзтриване
 3. ...Родителите от онези времена винаги вземаха страната на закона, можете ли да си го представите:
  Да-а-а, такива бяхме, а ето какви станахме:
  01. Без да искаш въвеждаш пин кода си на микровълновата.
  02. Не си играл на пасианс с истински карти от години.
  03. Не можеш да си намериш колата на паркинга, освен ако не я повикаш с алармата.
  04. Баба ти говори повече за Есмералда и Рич, отколкото за собствените си деца.
  05. Знаеш повече за проблемите на Брад Пит, отколкото за тези на собствения си брат.
  06. Чуваш по новините, че 50 човека са били взривени и сменяш канала, защото не е нищо ново.
  07. Сваляш си обувките, преди да влезеш... в самолета.
  08. Имаш списък с 15 телефонни номера, за да се обадиш на 3 членното си семейство.
  10. Най-добрият приятел на човека вече не е кучето, а мобилният телефон.
  11. Звъниш си всяка сутрин... за да си намериш мобилния телефон.
  12. Тъпо ти е, че не можеш да звъннеш и на дистанционното на телевизора, като изчезне.
  13. Чудиш се на къде да насочиш мебелите си в стаите, където нямаш телевизор.
  14. Не знаеш ничий телефон наизуст, дори собственият си, защото всички са ти в GSM-a.
  15. Да си забравиш GSM-a в къщи е драма. Единственото по-страшно е да го загубиш!
  16. Децата ти играят футбол всеки ден... пред компютъра.
  17. 10 годишния ти племенник не може да говори много, но може да чати перфектно.
  18. 10 годишния ти племенник пише по-бързо на клавиатурата, отколкото говори.
  19. Не си модерен, ако вече си на повече от 20 и още не си спал с някой от твоя пол.
  20. Ако си на тинейджърски купон, можеш да пикаеш навсякъде, но не и в тоалетната. Тя е само за секс.
  21. Повечето хора родени около 1990 вече са правили повече секс от теб.
  22. Ако слушаш песни, чиито текст има смисъл, значи или си прекалено стар или прекалено гей.
  23. Цената на квадратен метър в центъра на столицата ти е по-ниска от цената на квадратен сантиметър в любимия ти уебсайт.
  24. Сложил си парола на файла с паролите си.
  25. Пращаш е-мейли на колегата в съседния офис.
  26. Като причина да не поддържаш връзка с роднини и приятели изтъкваш, че нямат е-мейли.
  27. Проверяваш си е-мейла по 5 пъти на ден, но нямаш време да поговориш с майка си повече от веднъж седмично.
  28. Ако не получаваш поща вкъщи повече от седмица, се чувстваш пренебрегнат, макар да получаваш редовно само глупави реклами. Ако обаче не получиш никакъв е-мейл за повече от ден-два, даже спам-ът започва да ти липсва.
  29. Мразиш да пишеш с химикал, защото няма спелинг чек (проверка на правописа).
  30. Използваш си телефона повече за писане, отколкото за говорене.
  31. Оплакваш се, че на GSM-ът ти нямаш "copy" - "paste".
  32. Купил си си дигитална камера, за да правиш колкото си искаш снимки и сега имаш толкова много, че нямаш време да ги гледаш.
  33. Спираш пред къщи с колата и използваш GSM-a, за да провериш дали няма някой вкъщи, за да ти помогне с покупките.
  34. Ядосваш се на приятелите ти, че закъсняват с 5 минути и още не са ти звъннали на GSM-a.
  35. Децата ти не искат да ядат храна, която не е танцувала по телевизията.
  36. Ставаш сутрин и влизаш в Интернет, преди да влезеш в кухнята да си направиш кафе.
  37. Колкото повече си разпределяш времето, толкова по-малко ти остава.
  38. Слагаш наклонени усмивки, дори когато пишеш с химикал
  39. Накланяш си главата на една страна, когато се усмихваш
  40. Четеш това и клатиш глава, и се усмихваш.

  ОтговорИзтриване
 4. Тъп опит да се направиш на интелектуалец, уж с чувство за хумор! Не ме кефи

  ОтговорИзтриване