сряда, 14 април 2010 г.

Какво ни учи модерното кино - християните са кръвожадни талибани, а Александър Велики е плачещ гей. А дали е така?!
Гостува: Петър Харалампиев - Бате Харо


Дойде време за нова среща с Бате Харо Критикаро! Бех решил да не избързвам толкова, ама ходих на съвременно кино, дето представя уж историческа действителност, па и от времето на разпада на великата Римска империя - да, точно така, за филма „Агора” говорим. Та ...едвам издържах до края, па се провокирах и реших да споделим малко мисли критикарски. Явно некои от модерните кино-сценаристи и режисьори 'ептем са изгубили вдъхновение, та прибегват до напълно противоречиво представяне на историческата действителност.

От филма се разбира, че кротките по-принцип ранни християни, са всъщност едни талибани-ама какви талибани,ей! Даже чалмите им талибански. А пък хрисимите отшелници монаси - леле майко. Те па се оказаха некви кръвожадни кръволоци с безумни очи, фанатизирани умове и яростно жадни за кръв. А па 'сите вкупом християни са диви вандали - трошат наред, громат, грабат, бият, насилват, псуват, обиждат непристойно, убиват с камъни, подпалват библиотеки, изгарят хора на клади, а аутодафето на средновековната католическа инквизиция е скромно подобие на техните ужасни вакханалии в Александрия!

Гледам и не вервам ни на ушите си, ни на очите си! Какво би си помислила некоя накипрена кифла или чалгослушаещ юнак – дето нивгаш не е задълбавал у историята, хеле па у верски и религиозни въпроси:
"Т`ва ли е, такава ли е била историята, за това ли е толко тъпо да си християнин?! Аха, е сега ми светна - тия злобари християните кви са задръстеняци и талибани, и изкуфели, та за тва требва да си стоим колко се може по-далече от Бога, Църквата и ред други морализми"!

И мислейки в таа насока, веднага се сещам за един друг модерен "исторически" филм за Александър Велики. Там поне що-годе беха уцелили момента с баталните сцени и завоеванията. Ама горкият Александър...

Там той - най-големият и прославен световен пълководец, най-храбрият и достоен боец в историята, завладял почти целия цивилизован свет - Александър Велики, е представен като вечно мрънкащ, неуверен неудачник, вечно хлипащ и плачещ гей, на когото майка му му дърпа ушите, подпляска го с шамари, унижава го и го заплюва в очите, и единствената му утеха са нежните устни и ...задния двор на любимия му мъж!!! Целата фабула едва ли не се върти около задния двор на Великий Александър - каква гротеска!
Та така, многоуважаеми приятели, не е лесно да гледаш модерни "исторически" филми.
Добре, че все още не всички младежи са метросексуални, добре,че все още некои четат исторически и археологически книги и добре, че все още си пазим у видеотеката старите, класически и немодерни филми.
Аз сега си пускам стария филм „Спартак” с Кърк Дъглас.

Та до нови срещи с ваш скромний Бате Харо Критикаро!

9 коментара:

 1. Браво,бе Бате Харо-интрересна тема повдигаш,за жалост повечето млади хора въобще и през ум не им минава да търсят различните точки и да с еопитват да намерят истината.
  Александър Македонски е най-великия завоевател в човешката история,а след като гледах филма ,едва ли не намразих самия Колин Фарел.
  Подигравките в такива продукции не само,че няма да намаляват,но и ще скачат...

  ОтговорИзтриване
 2. petko88 каза:

  И аз гледах Агора и останах неприятно изненадан от меко казано невярноto представяне на фактите и събитията.
  По отношение на Александър-вярно,че в елинистичния свят повечето са плували и на 2та бряга,но това ли е именно най-значимото и важното в живота и деянията на Александър Велики?!А пък,че бил ревльо и мамино детенце-категорични измишльотини!

  ОтговорИзтриване
 3. eeee ,bate XARO KEFI6 ME BRAT4E!

  ОтговорИзтриване
 4. Дани каза:

  Яко е-кефи ме шопския небрежен говор и стилът на бате Харо.
  Наистина напоследък филмите са пълни измишльотини,ама балъците се връзват.

  ОтговорИзтриване
 5. Мисля, че все пак трябва да се сложи яаква граница. Най вече в днешно време когато децата не четат книжки и биха взели акакви такива псевдо исторически филми за истина. Опасно е. Поне да сложат един надпис, че фактите са изопачени или нещо такова. Браво Харо хубава статия за размисъл

  ОтговорИзтриване
 6. Брей,вярно,че в последно време филмите са тотално далеч от историческата дйствителност и морала,а децата зяпат ли запят...

  ОтговорИзтриване
 7. Тц,тц,тц...наистина Александър Велики го изкараха мека китка и ревльо.Наполседък в киното винаги преобръщат всичко наопаки-уж ,за да е по-интересно,но така манипулират и подвеждат масата,а заблудена маса лесно се управлява.

  ОтговорИзтриване
 8. Абе така е,ама нали сме в "модерното време",та вече е "модерно" да си педал,опс исках да каца "гей" :-)
  п.с.Александър Македонски наистина е бил бисексуален,но във филма се изгавриха жестоко с неговата личност.

  ОтговорИзтриване
 9. Светльо каза:
  Ха, абсолютно случайно попаднах на този блог и статията, но определено си струва.Аз гледах преди дни филма за Александър Велики по телевизията и се отвратих меко казано...наистиа са минали всякакви граници създателите му.Определено в повечето съвременни и по-ново направени исторически филми, за съжаление повече са лъжливите и измислени истории, отколкото суровата действителност, ама явно така не само промиват мозъци на непросветените , а и печелят яко пачки.

  ОтговорИзтриване