неделя, 21 март 2010 г.

Как се прави благотворителна кампания - кратък наръчник


Николай Паунов


Изберете патрон на кампанията – в България има 2-3 рейтингови личности, които са патрони на всякакви кампании. Вероятността да откажат на поканата ви е минимална, защото помежду си те също се конкурират за имидж и популярност.

Изберете „лица” на кампанията. При лицата изборът е по-обширен. Те са около 20. Участвали са в повечето реалити формати, пеят, танцуват, оцеляват, могат да бъдат жури на каквото и да е. Гостували са във всички сутрешни, обедни и вечерни предавания. Най-вероятно вече водят собствено шоу или поне рубрика. Известни са с първите си имена и формата, от който произхождат, вместо фамилия. Гордеят се с нещата, които не знаят. Почти нищо не ги интересува. Децата ги обожават.

Популяризирайте кратките номера за изпращане на смс-и в подкрепа на кампанията. Каузата не е страшно да се забрави, но телефоните - фатално! Не надценявайте интелигентостта на зрителите! Нека лицата на кампанията изпращат смс-и в ефир и многократно да се питат един друг: „Ти изпрати ли вече смс? – Изпратих няколко, но сега пак изпращам. Виж, много е лесно”.

Намерете медийни партньори. Заложете на телевизии, които са последователни към своите зрители: ако вечерта са излъчвали кеч, на сутринта провеждат дебат за насилието в училище. Ако вечер налагат опростачващи чалга-предавания, сутрин умуват защо децата вече не знаят кой е Вазов. Ако представят реалити, в което човешкото достойнство бива унизявано по всякакъв начин, осигуряват интелектуалци, които да обяснят, че това всъщност е катарзис, носещ важни заключения за социалните тенденции и закономерности.

Планирайте финала на кампанията да бъде в навечерието на голям християнски празник. Тогава хората харчат пари. Поговорете за ценностите. Обвържете кампанията с ценностите. Припомнете номерата за смс-ите...

2 коментара:

  1. Прекрасна статия. стегната и полезна. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления за статията. Виждам у автора прекрасни наченки на освобождаване от заблудите и усърдно приучаване към безмерното пространство на лъжите около нас. Пиетет към анализи, с чуство за еклектичност и мъничко шега. И не на последно място проява на смелост и дразновение за усвояване на масовоста на човешката несрета.

    ОтговорИзтриване