сряда, 10 март 2010 г.

ОТ ИКЕБАНА ДЪРВЕСАТА ГИ БОЛИ


Борис Вардев

Вече няколко дни бушува титаничен скандал. Президентът-агент “Гоце” Първанов публикувал стенограма от срещата си с вицепремиера, финансов министър и главен клоун на републиката Дянков. Моят приятел Бате Харо знае, че ако не беше този факт, нямаше да обърна никакво внимание на това, че единият отишъл да се извинява на другия, защото го е засегнал на “милиардер”. Тази пиеса сме я гледали и заслужава нашето внимание толкова, колкото и предаването, от което тръгна всичко.

Но фактът си е факт, скандалът се разгоря и в него побързаха да се включат всички, и Цецки Цачеви и Янета, и Воленовци, и дори “спонтанна” група граждани, палещи свещи и кадящи тамян пред погледите на зъзнещите гвардейци. Залетяха компактдискове със записи и подписани от висши президентски чиновници листове, заредиха се пресконференции и изказвания на мастити политолози, социолози и социални антрополози. Отвори се политическото небе. Аз, като всеки нормален българин, оставих нещата да си отшумят от самосебе си, като всичко случващо се в България и с лопатка в ръка излязох да изрина затрупалия колата ми мартенски сняг, молейки се същото да правят и милите на сърцата ни софийски почистващи фирми. Но не!

Грабвайте телата!” - някой се изкряска” и всички от “коалицията на желаещите” скочиха срещу Първанов. Импийчмънт (това винаги ми е звучало много цинично, не знам защо), оставка, линч, зазвуча от всички страни. Правилно импийчмънт трябва да има за всеки, ама няма толкова съгласни мадами, жалко, пак Президентът намаза. Ta драмата продължи да придобива библейски размери и да проглушава ушите ни. Някак време беше да и` обърна внимание и да си направя лично за мен един прост анализ, какво се случва и кому е нужно това. Цялата драма ми изглежда много нагласена и съшита с бели конци. Тя, някак съвсем случайно, се появи точно в момента, когато започнаха да се надигат протести на GP-тата, Здравната каса пак зацикли, когато всяка една компания, докопала се до дял в източването на джобовете на и без това прокъсания българин, като Топлофикация, Електроснабдяване и всякакви други подобни, заяви желанието и намерението си да вдигне цените за услугите си или да въведе нови такси. Скандалът идва едновременно и с повишаването на здравните вноски, с очакването на компактдиска с милионерите в евро в швейцарски банки, със зациклянето на стартирането на обявените за успех акции “Октоподи”, “Нагли”, “Мушмороци” и тнт, та дори и с падането на националния отбор ама, тук е намесен Батето.

От друга страна Президентският часовник неумолимо цъка. Мандатът свършва и е нужно да се разчисти нова политическа площадка за Първанов. Неслучайно и там се появиха пак старите идеи за президентска партия, но този път начело с Калфин. Той енергично отрече, ама кой го слуша. Покрай всичките “успехи” на правителството Първанов се почувства някак си изолиран, не може да се изживява като медиатор, както бе свикнал и спешно му трябваше нещо, което да го вкара пак в общественото пространство. И този скандал, режисиран умело от неговите и Бойкови ПР-и, му дойде дюшеш. Сега всички са доволни. И ГЕРБерите се консолидираха зад нещастния нахокан Дянков, и левите застанаха зад строгия, но справедлив и защитаващ едничкото си име и институцията Президент. Абе, вчера бяха “Оскарите”, дали не взеха и те нещо?

Но какво значи всичко това? Явно всеки решава някакъв свой проблем на принципа “Хляб и зрелища”, ама за съжаление без хляб. Чудя се защо не вземат накрая всички да се прегърнат - и без това играят в един водевил и само сменят актьорите, играещи ролята на доброто и лошото ченге. А ние, ние да му мислим, че зимата ни изненада, топломерите им свършвали батериите и по последни данни магарето, което в Министерство на финансите приучвали да не яде, умряло. Но те нямало да се откажат от тази иновативната антикризисна методика! Това е от мен. А, щях да забравя - Златко Баретата щели да го оперират от стеснени пикочопроводи, та стискайте му палци на човека - и той душа носи.

6 коментара:

 1. Ники Никифоров10 март 2010 г., 3:02 ч.

  Удоволствие е да чета и слушам анализи от Вардев има собствен стил който не може да сбъркаш
  Успех в новото начинание

  ОтговорИзтриване
 2. Хайде Боре, на добър час с това начинание! Дано стигнеш далеч, дори отвъд Токелау ;-)

  ОтговорИзтриване
 3. Здравейте,
  Какво да ви кажа? Отново много се говори малко се действа. Моят стил е тихата дипломация и премерени компромиси, тук пак има отново перчене и изтъкване.

  Само политическа нестабилност ни липсва в момента!
  Борис ги е описал добре нещата, предполагам много др. хора са но подобно мнение.

  ОтговорИзтриване
 4. Славей Дишков12 март 2010 г., 1:38 ч.

  Здравейте ,
  Казвам се Славей Дишков. По принцип съм от хората които не обичат много да говорят но, бях помолен да споделя това което мисля.
  Знаете ли че хубавите неща стават бавно? Нали виждате че деня бавно се сменя с нощта а и първо зорницата трябва да изгрее за да дойде хубавото слънце с което да започне напрегнатият бизнес ден.
  Вижте, знам че масовите арести се харесват много на всички. Какъв героизъм, Браво!!!
  Уважаеми Дами и Господа, позволете ми да ви кажа няколко думи.

  Парите в момента а и може би в следващите десетилетия ще бъдат в престъпниците!
  Да периодът на първоначално натрупване на капитала приключи.
  Според мен НЕ трябва да се плашат хората с финансов ресурс а точно обратното ТЕ трябва да инвестират в България, трябва да може да видят перспектива как да вложат на примерно 2 милиона и как след 6 месеца ще станат 3 милиона. Според мен сега е точно обратното.
  Важно е да се създадат честни правила за всички! Вчерашните престъпници ще ги харесат първи. Харесат ли ги ще пожелаят да ги удвоят. Обаче ще играят по правилата ето и тук идва и тънкият момент, за всяка работа има нужда от работна ръка. Този които не знае как да прави пари от парите си ще ги даде на този който знае.

  Престанете да говорите кой какъв е бил и какво е направил, гледайте напред, не си завиждайте и не си пречете, помагайте си!
  Това с Дянков и президента, трябва да спре незабавно все едно не е станало! България има нужда целият ресурс да се концентрира за полезни задачи а това какво е?
  Погледнете го от страни.

  Казват има европейски пари,
  хора администрацията не е готова да се справи в момента трябва време, а и нали всички знаят каква е схемата:
  държавата субсидира одобреният проект после най вероятно се възстановяват парите от ЕК.

  Как да субсидира България от къде оборотни пари?
  От забавени заплати на медици, пенсии или детски надбавки.
  Това са трохи и е несериозно, трохи който костват мечтите, бъдещето и живота на много хора!

  Върнете оборотите на бизнеса, той ще изведе страната от кризата, от том ще ви дойдат приходите и ще имате и за заплати на бюджета и ще можете да правите нещо по европейските проекти.
  Да няма да е всичко, може би ще се изпусне нещо но всички ще бъдат по добре защото крайният резултат ще е по добър.

  ОтговорИзтриване
 5. Хареса ми написаното. Съгласен съм с тезите ти, Боби. Коляма комедия се разиграва. А доказателство за това, че всичко май е сценарий е реакцията на "врялия и кипял мега-политик" Първанов, който се улови като вчерашен шаран на въдицата на "все още зеления в българската действителност и политика" Дянков.

  Все пак изпитвам голяма доза злорадство по адрес на Първанов от това, което се случва. Той сам си вкарва зверски автогол.

  ОтговорИзтриване